неділя, 24 березня 2019 р.

Публікація у районній газеті "Українська справа"

 ВИХОВУЄМО МАЙБУТНЬОГО ГРОМАДЯНИНА




Великий педагог Софія Русова сказала: «Найдорожчий скарб кожного народу – його діти». Перша і дуже важлива сходинка у системі розвитку дитини належить дошкільній освіті. Саме в дошкільному дитинстві формуються риси характеру, ставлення до себе і навколишнього світу, закладаються основи поведінки. Малюк схожий до губки, яка жадібно вбирає уміння, знання, думки та погляди. З маленької дитинки можна виростити байдужу людину або патріота, людину-споживача або творця, бездуховного або високодуховного, високоморального громадянина держави.
  У регіональну  комплексну програму  розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля», за якою працює наш ЗДО №7 «Веселка», введено напрямок роботи «Основи правової культури».
    Робота практичного психолога за цим напрямком проводиться комплексно: 
·        формування основ правової культури дошкільників (корекційно-розвивальні заняття в старших групах, екскурсії до просвітницьких стендів про права дитини з дітьми середніх груп, психогімнастичні ігри з дітьми молодшого віку з метою формування негативного ставлення до проявів насильства та корекцією агресивності);
·        інформаційно-розяснювальна робота з педагогами;
·        превентивна просвітницька діяльність.
   Результатом цілеспрямованої правовиховної роботи з дітьми дошкільного віку є сформовані знання, уміння і навички, що продовжують розвиватися у шкільному віці.
  Корекційно-розвивальні заняття проводяться у формі гри із  казковими героями, екскурсій до стенду «Знай свої права, дитино», куточка національної символіки, розвивальних та пізнавальних ігор. Метою цих занять є формування у дітей знань про добро і зло, як протилежних категорій людського буття; уміння оцінювати поведінку людей; розширення етичних уявлень про чесність, справедливість, щирість; виховання почуття відповідальності за доручену справу.
  22 січня 2019 року практичним психологом та вихователем Гупаловською Марією Миронівною з дітьми старшої групи було проведене заняття на тему: «Добро роби – добром повернеться». Дошкільники закріпили знання про права та обов’язки дітей, активізували свій словник поняттями «правила», «закони», «конституція», «конвенція». Кожен з діток побував у ролі чарівника, який «заморожував» погані вчинки і неприємні ситуації. У ході заняття діти освоїли навички роботи із новим для них матеріалом – синельним дротиком, з якого виготовили ангеликів. На завершення усі мали змогу перевірити свою уважність у грі «Впізнай на дотик».

  Систематична спрямована робота з основ правової культури у садочку дає змогу дошкільникам  набувати  елементарних правових знань, які є складовою необхідного дітям комплексу знань про життя. Вони є доповненням до знань про навколишній світ, соціальну дійсність, сприяють формуванню в маленьких громадян загальнолюдських цінностей, що, в свою чергу, є основою для їх соціалізації.

  Формування у дитини дошкільного віку свідомої безпечної поведінки та найпростіших правових знань базується на прикладах поведінки дорослих. Тому важливе значення має систематична цілеспрямована робота з батьками, оскільки провідну роль у вихованні дітей відіграє сім'я як перший осередок виховання людяності, національної свідомості, патріотизму й демократизму. Роботу з батьками спрямовано на розуміння того, що діти наслідують приклад дорослого, тому не можна вимагати від дитини виконання будь-якого правила, якщо дорослі самі не завжди ним керуються.



Немає коментарів:

Дописати коментар